En faglig blogg om Digital Markedsføring

Kunstig intelligens – smart eller skremmende?

Sist forelesning gikk vi gjennom temaet kunstig intelligens. Et tema som er både spennende og skummelt på en gang, men som jeg gleder meg til å lære mer om. Denne uken har vi fått i oppgave å skrive om nettopp dette temaet, og jeg tenkte å dele mine tanker med dere.

Hva mener vi egentlig med kunstig intelligens? Kunstig intelligens (eller AI) er informasjonsteknologi som justerer sin egen aktivitet og derfor tilsynelatende framstår som intelligent.


Bildet fra: https://www.innomag.no/kunstig-intelligens-og-robotisering-er-vi-klare-revolusjonen/

Man kan forstå det slik at en datamaskin som er i kapabel til å løse oppgaver uten instruksjoner fra et menneske på hvordan det skal gjøres, har kunstig intelligens. For eksempel i smarttelefoner brukes det ofte kunstig intelligens i apper som prøver og finne ut av hva brukeren vil gjøre. 

Ulike typer kunstig intelligens
Maskinlæring er en underkategori av kunstig intelligens og det går rett og slett ut på systemer som lærer. Det betyr at programmet kan svært lite når det først startes, men over tid så er de i stand til å lære – på samme måte som vi mennesker lærer bedre over tid, som for eksempel ved å spille et instrument. Maskinen må lære og feile, akkurat som vi mennesker må. I førsten vil ikke maskinen være særlig flink og vil ikke kunne forskjell på hva som er katt og hva som er hund for eksempel, men den vil bli bedre for hver gang den prøver.

Overvåket læring
Dette er den formen som oftest blir brukt for å trene opp den indre modellen. Her vil en lærer (et menneske) som allerede ved svaret interagere med maskinen og rette opp i eventuelle feil. Overvåket læring vil kreve at et menneske er til stede under prosessen, og det vil derfor også være en mer kostbar prosess enn maskinlæring.

I de nærmeste årene vil kunstig intelligens helt klart kunne hjelpe til med å automatisere bestemte oppgaver som i dag krever jobb fra et menneske. Dette kan for eksempel være jobber som saksbehandling eller bildegjenkjenning. Det vil med andre ord si at det er mange ansatte som vil miste jobben sin, og bli erstattet med en robot isteden. 

Så, smart eller skremmende?


Kilder brukt i dette innlegget:
https://www.pwc.no/no/teknologi-omstilling/digitalisering-pa-1-2-3/kunstig-intelligens.html

https://snl.no/kunstig_intelligens

2 kommentarer

  1. Emeline Braatlund Larsen

    Hei Christine!
    Bra jobbet med innlegget om Kunstig intelligens. Bra at du har delt den opp i ulike avsnitt. Til neste gang hadde det vært lurt å skrive en del lengre. Dette for å øke kvaliteten på innlegget. Bruk gjerne underoverskrifter og bilder for å ha et enda bedre innlegg 🙂 Lykke til videre med skrivingen!

  2. Anonym

    Veldig spennende og velskrevet innlegg. Gleder meg til fortsettelsen! Stå på 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *